Boris Vian - Escopiré sobre les vostres tombes





Boris Vian: Escopiré sobre les vostres tombes.
Col·lecció La Negra. Edicions La Magrana. Barcelona, 1988 (publicada originalment a França l'any 1946)

Sinopsis:
És estiu, en Lee Anderson arriba a una tranqui-la ciutat nord-americana per fer-se càrrec de la llibreria local. La feina és avorrida i en Lee es fa amic d'un grup d'adolescents que passen les tardes vora el riu "com una colla de micos, descordats, golafres, escandalosos i viciosos". A la tardor, quan tornen a la ciutat els joves que han estat fora de vacances, l'arribada de les germanes Asquith focalitza l'interés d’en Lee, que vol emportar-se-les al llit de totes totes.

Aparentment, aquesta novel·la no va de crims, si excloem d'ells la pederàstia; ja que en Lee es posa pel davant tot el que porti faldilles sense preguntar si és major d'edat. Però ja des de les primeres pàgines, en Lee va deixant anar pistes alguna de grossa va passar i que ell vol venjança. No vull revelar-vos la trama, però estem als Estats Units als anys 40 en un món "white ony", -només per a blancs-; i on els negres són ciutadans de tercera categoria i no tenen dret a seure al bus excepte a les fileres del darrera. En Tom, un dels personatges de la novel·la, és una referència directa de l'autor a "La cabana de l'oncle Tom" i a com en aquella història es definia al bon negre: educat, pacífic, religiós...
En Sebastià Bennasar va definir "Escopiré sobre la vostra tomba" com un punt d'inflexió dins el gènere negre. Bé, jo no tinc els seus coneixements enciclopèdics del tema; però certament el nihilisme de'n Lee i les seves aventures sexuals mai no hauria pogut llegir-les a les novel·les de Sherlock Holmes; ni crec que els detectius clàssics de la novel.la negra nord-americana fessin servir la taula del despatx per a "tirar-se" a les rosses o a les morenes de corbes sensuals que venien a demanar els seus serveis.
Les meves referències són franceses, com Vian, i també d'un altre novel.la en primera persona que ens explica -tangencialment- la història d'un crim: "L'estrany" d'Albert Camus, publicada a França uns anys abans que "Escopiré ..." Recordem-ho, Albert Camus -Premi Nobel de Literatura- un dels pares de l'Existencialisme. En Lee, em recorda molt a en Mersault de Camus que es sent diferent a les persones que l'envolten. Només que en Lee té una important raó per a sentir-se així -com ja descobrireu si llegiu la novel·la.
 

Comentaris